Какво прави ключарят?

Ключарите са квалифицирани професионалисти, които инсталират, регулират и ремонтират търговски, жилищни и автомобилни брави и устройства за сигурност. Те произвеждат и дублират ключове, променят комбинации за заключване и отключват ключалки, когато имат позволение.

Техните умения и познания за инсталиране и ремонт на конвенционален хардуер за сигурност и заключващи комплекти, им позволяват да работят в жилищни, търговски и промишлени предприятия, които изискват различни нива на сигурност за защита от неоторизирано влизане.

Има широко разпространено погрешно схващане, че ключарите помагат само за отключване на врати в случай на загубени или счупени ключове. Въпреки, че това е най-известната им задача, те правят и доста други неща:

Изваждат ключове

Ключарите могат да извадят дубликати на ключове за брави на жилищни и търговски сгради, автомобили, прозорци и др.

Предоставяне на ключалки за прозорци и врати

Ключарите предоставят, обслужват и ремонтират ключалки за прозорци и врати – два от най-разпространените видове ключалки за жилищна и търговска употреба.

Осигуряват автоключарски услуги

Много ключари осигуряватт автоключарска услуга на своите клиенти. Те често отварят автомобили, които са заключени с ключа в тях. Ключарите могат също така да програмират или препрограмират дистанционни ключове и транспондерни ключове, да ремонтират ключодържатели за автомобили или да предоставят нов ключ за автомобила.

 

Предоставят 24-часови спешни ключарски услуги

Има много ключари, които предоставят услуги след работно време, ако хората са загубили ключовете си, заключени са или се нуждаят от подмяна на брави.

Когато ключар монтира брави в една сграда, той обикновено става ключарят по подразбиране за това жилище, тъй като вече се е запознал с ключалките в сградата. Някои ключари запазват допълнителни копия на ключове при желание на клиента, за да получат бърз достъп, когато е необходимо. Те също така водят записи за типовете ключалки, използвани в дадена сграда, извършените дейности по подмяна или ремонт, както и всяка друга подходяща информация.

 

Ключарски задължения и отговорности:

  • Ремонт или подмяна на повредени компоненти на входни и изходни врати;
  • Ремонт и подмяна на повредени ключалки на врати и прозорци, панти и механизми за освобождаване на електрическо заключване;
  • Изследване на заключващи механизми и изработване на ключове, за замяна на изгубени или повредени такива;
  • Оказване на помощ на клиентите при отключване на врати, когато ключовете са изгубени или при смяна на комбинации от брави, като поставите нови щифтове в ключалките;
  • Проектиране и разработване на главни ключови системи за банки, електроцентрали, производствени предприятия, складове и жилищни комплекси;
  • Дубликати на ключове за жилища, магазини, универсални магазини и складове като търговска услуга;

 

Предизвикателства

Едно от ежедневните предизвикателства на ключаря е, че сигурността на вратите и прозорците може толкова лесно да бъде пробита. Постоянно увеличаващите се начини, по които крадец може да проникне в имот с помощта на неща като ключ или клиновиден инструмент, прави все по-трудно осигуряването на сигурност.

Ключарският занаят е изключително възнаграждаващ избор на кариера и е изключително удовлетворяващ, когато ключарите помагат на обитателите да влязат в имота си или осигуряват  тяхното спокойствие. Това е много взискателно практическо умение, което отнема много години за овладяване и в много отношения, ключарите винаги се учат. На пазара непрекъснато излизат нови видове брави, механизми и нови марки, да не говорим за иновативните дигитални и smart брави, които стават все по-популярни. Търпението е необходимост за всеки ключар, за да усъвършенства необходимите сложни умения, като същевременно имат време да е в крак с новостите.